joi, 29 august 2013

Rulada cu nuca si mac

Rulada cu nuca si mac din Europa



Detalii pe www.prajituriacasa.ro
COMANDA ACUM -> 0766.441.007 sau prajitura.ta@gmail.com
Rulada este un desert tipic Europei Centrale si de Est. Istoria ei este incerta, dar stim ca este un desert foarte popular in Slovenia, Slovacia, Polonia, Croatia, Turcia si Ungaria. Reteta americana de rulada cu nuca si mac a fost imprumutata de la sloveni si polonezi. Reteta traditionala umpluta cu nuca si mac se serveste la masa de Craciun si Paste si a devenit rapid un desert foarte popular si in America. In Slovacia rulada cu nuca si mac este considerata o delicatesa, iar gospodinele o prepara ori de cate ori au ocazia. 

Reteta traditionala de rulada cu nuca si mac

Reteta noastra nu pot spune ca e venita din Slovacia, Ungaria sau Polonia. Am gasit aceeasi reteta in toate tarile si chiar in Ardeal la noi. Noi o cunoastem de multi ani de la o gospodina din Slovacia si ne amintim cu placere de mirosul ruladei calde proaspat iesita de la cuptor. Rulada se facea la un cuptor cu lemne si avea acel miros specific care umplea casa. In slovaca ii spune Makovník a Orechovník, iar reteta contine faina, zahar, drojdie, lapte si un strop de ulei. Continutul il obtinem amestecand mac cu zahar si lapte sau/si nuca cu zahar si lapte. In aluatul framantat, crescut si intins asternem umplutura, apoi rulam. Batem repede un ou pe care il intindem peste rulada si o dam la cuptor pentru o jumatate de ora. Mai ungem ruladele cu ou si o lasam la racit. 

Comanda rulada cu nuca si mac la 0766.441.007 sau pe email la prajitura.ta@gmail.com

Negrese

De la Brownies la Negrese



Detalii pe www.prajituriacasa.ro
COMANDA ACUM -> 0766.441.007 sau prajitura.ta@gmail.com
Prajitura Brownie a aparut in Statele Unite la finele secolului al XIX-lea si s-a raspandit rapid pe intreg teritoriul Amercii de Nord in prima jumatate a secoului al XX-lea. Un chef de la Palmer House Hilton Hotel din Chicago a creat prajitura dupa ce Bertha Palmer, o importanta femeie de afaceri din Statele Unite, a cerut un desert dedicat doamnelor, mai mic decat o bucata de prajitura, care sa pastreze caracteristicile unei prajituri si sa poata fi transportanta intr-o cutie de servit pranzul. Primele prajituri aveau o glazura de piersica si nuci, iar acestea inca se prepara la hotel dupa reteta originala. 

Exista trei mituri despre cum s-au facut primele Brownies. Primul speculeaza ca bucatarul-sef a adaugat accidental ciocolata topita in aluatul de biscuiti, al doilea mit spune ca un bucatar a uitat sa adauge faina in aluat iar al treilea, cu cea mai populara convingere, este ca gospodinele nu aveau praf de copt si au improvizat aceasta noua reteta. Oricare ar fi adevarul toate cele trei mituri si-au castigat popularitatea de-a lungul anilor, datorita inceputurilor misterioase. 

Negresele noastre

Prajitura a devenit atat de populara incat toate tarile au adoptat-o. Negresele noastre se fac si cu faina si cu praf de copt, la care adaugam lapte, unt, zahar, oua, cacao pudra, mirodenii si ciocolata topita cu frisca pentru glazura. Optional adaugam bucati de migdale si ciocolata in prajitura pentru o savoare mai intensa. Topim, amestecam, incorporam pana obtinem un aluat omogen pe care il dam la cuptor. Intre timp topim ciocolata, o amestecam cu frisca, iar cand prajitura este gata o asezam peste ea. Noi nu ne putem abtine, o ornam cu cocos si o savuram calda, asa ca preferam sa o livram imediat ce am scos-o din cuptor.

*Daca doriti sa comandati negrese cu nuca pretul este de 50 lei iar pentru negrese cu alune pretul este de 47 lei.

Comanda negrese la numarul de telefon 0766.441.007 sau pe email la prajitura.ta@gmail.com

Prajitura cu visine

Din Muntii Caucaz la prajitura cu visine.



Detalii pe www.prajituriacasa.ro
COMANDA ACUM -> 0766.441.007 sau prajitura.ta@gmail.com
Visinele se pare ca isi au originea in Muntii Caucaz...sau Anatolia...sau chiar Europa de Est. Nimeni nu poate stii sigur unde cele doua specii de ciresi au intrat in contact si au format acest hybrid. Cert este ca grecii le-au adus pe teritoriul lor in anul 300 i.H. din zona marii Caspice si a marii Negre. Fructul a fost adoptat rapid de persi si romani care au adus visinii in Britania la inceputul erei noastre. Iar acum e cel mai popular fruct in Iran. In Marea Britanie au inceput sa fie cultivate in secolul al XVI-lea pe timpul lui Henry al VIII-lea iar mai tarziu, colonistii le-au cultivat pentru prima data in Massachusetts, America. 

Se spune ca un visin si-a oferit fructele lui Maya, mama fecioara a lui Buddha, pentru a o mentine sanatoasa pe timpul sarcinii. In America de Nord, popoarele arborigene au descoperit proprietatile medicale ale scoartei, frunzelor dar si ale visinelor propriu-zise: vindeca gatul imflamat si amelioreaza durerile de burta. Medicina modera sustine si ea proprietatile medicale ale visinelor: antioxidante, anti-imflamatoare, lupta impotriva cancerului, bogate in vitamine si minerale. Iar asta nu e tot! Visinele sunt unele din putine fructe cunoscute care contin hormonul numit melatonina, benefic in tulburarile de somn.

Nu am aflat daca prima prajitura cu visine a fost facuta de greci inaintea erei noastre, de persi sau americani dar se pare ca placinta cu cirese este un desert traditional american. Asa ca posibil ca atunci cand au ramas fara cirese sa foloseasca visine.

Reteta de prajitura cu visine pe care noi o folosim contine:

Oua, zahar, faina, vanilie, coaja rasa de lamaie, praf de copt, cateva lingurite de zeama de lamaie, ulei si visine. Inainte de toate curatam visinele de samburi si amestecam restul ingredientelor. Compozitia obtinuta o punem intr-o tava unsa si tapetata, adaugam visinele care intre timp s-au scurs si dam totul la cuptor pentru aproximativ 20 de minute. La final o pudram si o livram rapid clientilor.

Comanda prajitura cu visine la numarul de telefon 0766.441.007 sau pe email la prajitura.ta@gmail.com

miercuri, 28 august 2013

Galuste cu prune

Galuste cu prune si nu numai!



Detalii pe www.prajituriacasa.ro
COMANDA ACUM -> 0766.441.007 sau prajitura.ta@gmail.com
Galustele sunt bile de aluat fierte ce au la baza paine, faina, cartofi si pot include carne, peste, legume sau fructe. Se prepara fie prin fierbere, la abur, se prajesc sau se coc. Dulci sau sarate se servesc atat in supe, tocane, cu sos sau in orice alt mod. 

Galustele se regasesc pe toate continentele. Fie ca vorbim de Fufu in Africa, Gujhia in India sau Buuz in Mongolia toate sunt galuste. Cea mai mare varietate de galuste se regaseste in Europa Centrala. Galustele cu prune, caci despre ele vorbim acum, se pare ca sunt originare din Austria. Nu putem fi siguri de autenticitatea lor pentru ca la curtea domneasca din Viena se perindau "venetici" din Ungaria, Boemia, Slovacia, Polonia, Croatia, Dalmatia si chiar Bucovina. Acestia aduceau cu ei retete pe care bucataria austriaca le-a adoptat. Asa au luat nastere Zwetschkenknödel sau galustele cu prune

Ce ingrediente folosim pentru galuste cu prune?

Aluatul sarat il obtinem din cartofi, oua, sare, gris si faina. Il amestecam bine si rupem bucati din el in care punem jumatati de prune iar galustele rezultate le fierbem pentru cateva minute. Odata fierte, le lasam la scurs pentru scurt timp si le imbracam in pesmet indulcit cu zahar tos, rumenit in unt si aromat cu putina vanilie. Livrarea este gratuita in Bucuresti, in termen de 24h de la comanda ferma. Pentru comenzi mai mici sau mai mari va rugam sa ne contactati.

Pentru comenzi ne puteti contacta la numarul de telefon 0766.441.007 sau pe email la adresa prajitura.ta@gmail.com

marți, 27 august 2013

Prajitura cu mere olandeza

Prajitura cu mere in Olanda!



Detalii pe www.prajituriacasa.ro
COMANDA ACUM -> 0766.441.007 sau prajitura.ta@gmail.com
Retelete de placinte si prajituri cu mere olandeze sunt vechi de secole. Exista o pictura din 1626 care intruchipeaza o placinta cu mere (appeltaart sau appelgebak) iar o carte de bucate olandeza din perioada 1514 reda o reteta identica cu cele din zilele noastre.

Placintele si prajiturile cu mere olandeze au specifica crusta ce se regaseste pe margini si baza. Aceatsa este umpluta cu bucati sau felii de mere amestecate cu scortisoara si zahar. Deasupra umpluturii se pun suvite de aluat in form de grilaj care sa tina umplutura. Acestea se consuma calde sau reci, cu topping de inghetata.

Prajitura cu mere olandeza are specific aroma de scortisoara sau lamaie si poate include stafide sau glazura. Noi am gasit o reteta de prijitura cu mere traditionala diferita de ceea ce cunoastem, sub forma de chec, la fel de savuroasa si gustoasa.

Reteta de prajitura cu mere olandeza contine:

Mere decojite si taiate felii, zahar, scortisoara, unt, oua, vanilie si faina. Dupa ce ingredientele se amesteca bine, se coace timp de o ora si jumatate si se serveste, de preferat calda. Asa cum am mentionat, prajitura se aseaza in forma de chec iar dintr-o forma ies 10-12 portii. Livrarea se face in 24h de la comanda ferma, dar preferam sa o livram imediat ce am scos-o din cuptor pentru a o servi calda.

Pentru comenzi ne puteti contacta la numarul de telefon 0766.441.007 sau prin email la prajitura.ta@gmail.com 

Tort de mere Chunky

Cum a ajuns tortul cu mere in America?



Detalii pe www.prajituriacasa.ro
COMANDA ACUM -> 0766.441.007 sau prajitura.ta@gmail.com
In 1620, cand colonistii englezi au sosit in America de Nord, au gasit doar o specie de mere, mere crab, pe care englezii nu le considerau bune pentru a fi gatite sau pentru a produce cidru. Astfel ca, in coloniile engleze din America de Nord, placinta si tortul cu mere au avut de asteptat pana ce soiurile europene, aduse de peste ocean, cresteau si rodeau mere bune pentru gatit. Chiar si asa, colonistii preferau sa faca placinte cu carne iar merele le pastrau pentru a produce cidru. Cu toate acestea, primele retele de placinte si torturi cu mere apar in manuscrise tiparite din secoul al XVIII-lea si a devenit rapid un desert forate popular. Astfel, palcinta cu mere este folosita pe tot parcursul anului, iar atunci cand nu mai sunt mere proaspete se folosesc mere uscate. Este masa de seara a copiilor. (istoricul Dr. Israel Acrelius). 

In secolele XIX si XX placinta cu mere a devenit un simbol al prosperitatii americane si mandria nationala. In cartile de bucate vechi americane am gasit o reteta cu miros de mere coapte si zahar brun caramelizat. 

Reteta de tort cu mere Chunky contine urmatoarele ingrediente:

Unt, zahar, vanilie, oua, faina, scortisoara, nucsoara, praf de copt si mere taiate bucati amestecate si date la cuptor pentru 40-45 de minute. Tortul cald se lasa la racit pentru 30 de minute. Intre timp topim in unt zahar brun si il amestecam cu ½ ceasca de frisca batuta. Peste tortul racit adaugam sosul dulce rezultat, il impachetam si il livram la cerere in Bucuresti in maxim 24h de la comanda ferma.

Pentru comenzi ne puteti contactat la numarul de telefon  0766.441.007 sau pe email la prajitura.ta@gmail.com